2012. augusztus 7., kedd

Bizony, Te vagy a felelős! (3)


Előre kell bocsátanom, hogy a gazdagság mai lépcsőjén nem lesz kellemes tartózkodni, azaz nem lesz túl kellemes téma, viszont amióta elfogadtam és alkalmazom ezt az alapelvet, óriási változások történtek velem. Általában, amikor erről beszélgetek emberekkel, nehezen fogadják be és nehezen fogadják el ezt az elvet. Sőt! Vannak, akik dühösek lesznek, vagy éppen frusztrálttá válnak, és nem hajlandók elfogadni, hogy ez igaz lehet, mert akkor szembe kellene nézniük saját magukkal (és ez az egónak nagyon nem tetszik).
Nem állítok mást, mint hogy az életed minden egyes történéséért, ami Rád bármekkora hatással is van, te vagy a felelős! Persze lehet, hogy már hallottad ezt az elvet, de ami nagyon fontos, hogy egyáltalán nincs alóla kivétel. Felelősséget kell vállalnod az életedért, mégpedig minden téren! Ha kivételeket keresel vagy magyarázkodsz, akkor másokat hibáztatsz azért, ahol tartasz az életben, azért, ami Veled történik.
És miért fontos, hogy kivétel nélkül - minden és mindenki más hibáztatása helyett - felelősséget vállalj az életedért? Ha mást hibáztatsz, áthárítod a felelősséget, azaz a tudatod úgy fogja fel, hogy Te mindent a Tőled elvárható legnagyobb gondossággal és odafigyeléssel végeztél. Így ha legközelebb ugyanolyan vagy hasonló szituációba kerülsz, várhatóan ugyanaz fog történni, mint legutóbb. Ha nem látod be, hogy Te vagy az oka mindennek, ami Veled történik, akkor nem tanulsz a hibáidból, és nem cselekszel annak érdekében, hogy legközelebb ne történhessen meg az, amit nem szeretnél. Vagy ha éppen lehangolt vagy, rosszkedvű, úgy érzed, semmi sem sikerül, és ezért a külvilágot hibáztatod, akkor a tudatod azt mondja, hogy a külvilágon nem tudsz változtatni, inkább panaszkodj. De ezzel nem oldod meg a problémádat. Ha viszont felismered, hogy a probléma forrása Benned van, akkor a tudatod ezen már tud változtatni, és ezzel a külvilágodat is megváltoztatod.
Nem csak azért kell vállalnod a felelősséget, ha például elvesztesz a tőzsdén bizonyos mennyiségű pénzt (bár itt sokkal könnyebb a "másik oldalt" hibáztatni), vagy a dugóban ülsz, és már biztosan elkésel a következő tárgyalásodról, hanem azért is, ha például autóbalesetet szenvedsz, és a másik fél a "hibás" (legalábbis a szabályok szerint). És akkor is gondolkozz el egy pillanatra, hogy ki a felelős, ha becsapnak vagy hazudnak Neked. A helyes válasz, hogy "Bizony, Te vagy a felelős"... Mint mondtam, nincs kivétel.
Gondolom azzal egyetértünk, hogy életünk minden egyes pillanatában döntünk, így logikus, hogy életünk egésze döntéseink sorozatából alakul ki. Persze tudom, hogy nagyon kényelmes az általunk rossznak vélt dolgok miatt a kormányt, a negatív hozzáállású embereket, a gazdaságot, az árakat, a kamatlábakat, az időjárást és minden más elképzelhető körülményt okolni. Csakhogy a jövődet nagyrészt nem az határozza meg, ami a világban körülötted történik (hiszen az mindenkivel megtörténik), hanem az, ahogyan ezekre az eseményekre reagálsz. Még ha azt is gondolod, hogy nem miattad történt valami, legalább azért, ahogyan reagáltál rá, Te vagy a felelős, senki más!
Szerinted miért van az, hogy ugyanaz az élethelyzet egyeseknél például motiváló tényező, másoknál pedig ok a nem-cselekvésre és a depresszióra? Ahhoz, hogy sikerorientált és tudatos személyiséggé válj, el kell fogadnod, hogy minden téren felelős vagy a saját életedért. Tudom, hogy ez elsőre nehéz lesz, mert nem fogsz tudni mást hibáztatni, azaz ahogyan Erica Jong fogalmaz: "Mi történik akkor, ha életed irányítását a saját kezedbe veszed? Szörnyűség! Senkit sem tudsz majd hibáztatni!" Viszont óriási nyereséged lesz, ha ezen elv mentén átalakítod a gondolkodásmódodat, mert minden történésből tanulsz, mindenben meglátod a pozitívumot, és a tudatod szárnyalni fog! Nem törődsz bele a sorsodba, mert Te magad leszel a sorsod alakítója. Ha megváltozol, csodálkozni fogsz, hogy mennyire megváltozik a körülötted lévő világ, holott nem a világ változik meg, csupán az, ahogyan Te a világot szemléled. Aktívan és tudatosan keresd az okokat, amelyek az életed eseményeire hatással vannak, és gondold át, hogy miért te vagy a felelős. Meglátod egy idő után átalakul a gondolkodásmódod, és már ez az új szemlélet lesz a természetes.

forrás: cashflowtarsas.blog.hu