2012. augusztus 8., szerda

Ha csinálod, hittel és meggyőződéssel tedd! (4)


A gazdagság mai lépcsője egy olyan fontos téma, amely alapvetően meghatározza azt, hogy sikeres személyiség lesz-e Belőled, és ezzel megteremted-e a gazdagságot és a bőséget magad körül. A Pozitív Gondolkodók Napján az egyik előadótól például azt hallottam, hogy ez az a sikertényező, amely megkülönbözteti a sikeres és a nem vagy kevésbé sikeres embereket! Ez a tényező pedig nem más, mint a hit (amit hívhatsz akár meggyőződésnek is).
Egy dolgot azért itt az elején szeretnék tisztázni: ennek a blognak nem célja semmiféle vallási dogma terjesztése, és én sem vagyok kapcsolatban egyik vallással sem. Az istennel való kapcsolatod teljes mértékben a privát szférádba tartozik, így ezt nem szeretném sem elemezni, sem megváltoztatni. Nekem megvan a saját felfogásom a transzcendenciáról, a vallásról, a hitről és az egyházakról is, de ahogy mondtam, ezekről a témákról nem fogok írni, a döntés, hogy miben hiszel, a saját kezedben van.
A gazdagság mai lépcsője a nem transzcendens értelemben vett hit, amellyel kapcsolatban három idézetet is szeretnék megosztani Veled, amelyeket ha el- és befogadsz, többet mondanak és adhatnak Neked bármi egyébnél ebben a témában:
"Amit az emberi elme képes kigondolni, és amiben hinni tud, azt képes megvalósítani is." 
(Napoleon Hill) 

"Sikerem titka az, hogy hiszek magamban, hiszek másokban, és hiszek abban, amit csinálok."
(Andrew Carnegie) 

"A hit az egyén olyan lelkiállapota, amire az jellemző, hogy annyira meg van győződve saját ötletének, gondolatának a helyességéről, és olyan mértékben elfogadja, hogy számára elképzelhetetlennek és lehetetlennek tűnik bármi, ami annak ellentmondana."
(Ernest Holmes)

Persze, ha csak azt mondom, hogy higgy magadban, mert ez fontos a sikerhez, valószínűleg nem sok minden fog történni. A hitnek belülről kell fakadnia, érzelmekkel kell átszőnöd, és éppen úgy, mint a gazdagság eddigi lépcsői esetében, ezt is meg- és át kell élned. Csúnya szóval azt is mondhatnám, hogy perszonalizálnod kell, azaz a saját magad képére kell alakítanod, valamilyen belső tapasztalathoz kell kötnöd, hogy tartós eredményt hozzon. Ez (is) egy igen hosszú utazás, és akkor jársz jó úton, ha belülről fakad az, hogy elhiszed, hogy képes vagy egy adott feladatra, amit meg szeretnél valósítani. Ha még "be kell beszélned" magadnak, hogy erre vagy arra képes vagy, és sikerülni fog, de belülről még kételyek marcangolnak és magadban megkérdőjelezed önnön erődet, akkor még dolgoznod kell ezen a területen.
Figyeld az érzéseidet! Mint mindig, most is nagyon jó visszajelzést adnak: ha például rossz érzéseket kelt Benned a megoldandó feladat, ideges vagy feszült leszel tőle, halogatod, és inkább problémaként mint kihívásként gondolsz rá, akkor még nem hiszel magadban eléggé. Keresd meg az okokat (amihez persze kegyetlenül őszintének kell lenned magadhoz, de erről lesz még szó), és erősítsd meg magadat azokon a területeken, ahol hiányosságokat érzel.
Az önmagadba vetett hited akkor fog belülről fakadni, amikor már elég pozitív tapasztalatot szerzel, és sorozatosan "összejönnek" a dolgaid. Egy idő után természetessé válik, hogy minden sikerül, amit eltervezel (persze ehhez nem csak hit kell, de ahogy mondtam, ez az egyik legfontosabb tényező). Az önmagadba vetett hit "megszerzése", kialakítása persze nem könnyű feladat, joggal merülhet fel Benned a kérdés, hogy hogyan lehet ezt elérni. Ehhez két állomást javasolnék:
1. Az első, hogy legyen olyan ember körülötted vagy keress olyat, aki hisz Benned (ez lehet valamelyik szülőd, a tanárod, az edződ, a mentorod, bárki). Biztosan érezted már annak az erejét, amikor valaki hitt Benned, holott még Te magad sem hitted el, hogy sikerülhet. Micsoda energiát tud adni egy másik ember hite, megsokszorozza az erődet! Ezért fontos a csapatmunka, hogy hasonló, pozitív gondolkodású emberekkel vedd magad körbe, és hogy minél több minőségi időt tölts ilyen emberek társaságában. Egy-egy Cashflow játék alkalmával 4-5 hasonló gondolkodású, de (még) ismeretlen emberrel ülhetsz egy asztalhoz, és velük kell egy csapatot alakítanod. A játék közben óhatatlanul megismered a többiek személyiségét, meglesz az első benyomásod róluk, de ami a legfontosabb, a játék után is tudod tartani velük a kapcsolatot, persze, csak ha akarod.
2. A második állomás a hited kialakításához, hogy legyen olyan ember körülötted vagy keress olyat, akiben Te hiszel. Ekkor megtapasztalod a másikban való hit erejét, hogy ez mekkora motivációt és erőt ad a másiknak, ösztönzi a szinte emberfeletti eredmények elérésére. Ehhez persze az kell, hogy a másik fél legyen befogadó, és hogy Te egy olyan ember legyél az ő szemében, akinek ad a véleményére.
Ha ez a két lépés megvan, akkor jöhet a végső lépés: higgy önmagadban. Váljon természetessé, hogy minden sikerül, legyél bizakodó, telve pozitív energiával, legyenek céljaid, amiért felkelsz és cselekszel, töltsd fel a napjaidat bőséggel és szeretettel. Hidd el, hogy képes vagy hinni önmagadban, és hogy bármire képes vagy!
És a bejegyzés végén szeretnék elmondani egy nagyon jó hírt, amelyet Napoleon Hill írt le a Gondolkozz és gazdagodj című könyvében: "[...] a hit olyan lelkiállapot, amely önszuggesztióval, azaz a tudatalattival közölt állítások és utasítások megismétlésével előidézhető, kialakítható." Ne aggódj tehát, ha most még nem hiszel önmagadban, mert a fentiekben leírt módon és tudatos cselekvéssel a hit előidézhető és fenntartható.
 forrás: cashflowtarsas.blog.hu