2012. augusztus 5., vasárnap

Mi a gazdagság? Mit jelent gazdagnak lenni? (1)


Elindítok egy több bejegyzésből álló sorozatot, amelyben a gazdagság - általam eddig megjárt - lépcsőfokait szeretném bemutatni Neked, azokat a lépéseket, készségeket és tulajdonságokat, amelyek nekem segítettek és segítenek most is elérni a céljaimat. Azt remélem, hogy elolvasva ezt a bejegyzés-sorozatot, segítséget és kapaszkodókat tudok Neked adni, ha Te is el akarsz indulni a gazdagság felé vezető úton, vagy ha már ezen az úton jársz, de elakadtál, és megoldásokat keresel.
Azt már most az elején szeretném leszögezni, hogy véleményem szerint nincs egyetlen előre megírt sikerrecept sem a meggazdagodásra, az álmaink elérésére, arra, hogy boldogok legyünk: ez mindenkinél más. Aki azt állítja, hogy ilyen létezik, egészen egyszerűen nem mond igazat. Ettől persze lehet, sőt bizonyos, hogy az ő világában a saját "tuti receptje" működik, de minden lehetőség és minden technika mögött ott áll az az ember és annak az embernek a szubjektuma, aki azt alkalmazza. Így valamennyi sikerrecept eredményessége és hatékonysága ettől az egyetlen embertől függ.
A gazdaggá válásban, a meggazdagodásban tehát a kiindulópont mindig az ember. Persze nem akarom elvenni a kedvedet attól, hogy sikerreceptek után kutass, de az eddigi tapasztalataim alapján azt kell, hogy mondjam, hogy ha az út elején nagyobb hangsúlyt fektetsz a milliomos gondolkodásmód kifejlesztésére és a személyiség-fejlődésre, akkor később a sikerreceptek fognak "megtalálni" Téged (legalábbis így fogod érezni, mert már felkészülten fogadod majd a lehetőségeket, és észre is veszed azokat). De ne szaladjunk ennyire előre, nézzük meg, mit is jelent a gazdagság.
A gazdagság szerintem nagyon relatív és végletesen szubjektív fogalom. Annak eldöntése, hogy Te mit tartasz fontosnak az életben, csak és kizárólag Tőled függ (ez lehet pénzösszeg, minőségi időtöltés, hobbi, utazás, adakozás...). A változni és változtatni vágyás az információs korban nagyon sok embert visz olyan útra, amelyen új dolgokat akar megismerni, új tudást akar szerezni, ki akar törni, mert a fennálló rendszerben nem érzi jól magát. Azonban mivel a rendszer önfenntartó és kitermeli saját utánpótlását (biztos hallottad már a modern rabszolgaság kifejezést!), a változás igen lassú. Legtöbbünkben dolgoznak a társadalmi konvenciók, megszokások, ezért úgy érezzük, hogy a lehetőségeink korlátozottak, mivel mi magunk vagyunk bekorlátozva, habár a végtelen lehetőségek korában élünk.
Egy képzett moderátor által vezetett Cashflow játék például egy olyan irányt mutat, ahol az agyunk korlátait kell lebontani, és kitörni abból a burokból, amibe az élet belekényszerített. Nem ez az egyetlen út, de az egyik legbiztosabb, hiszen az ember önnön fontosságát és önállóságát fejleszti. Ez az út a tudatosodás útja, amelyen az önző emberi vágyak kielégítésén keresztül lehetőség nyílik saját környezetünk megváltoztatására, tudatossá tételére. A gazdagság azonban ebben az értelemben csak az első, nagyobb lépcsőfok, ami továbbvisz minket az egészséghez, a jóléthez és végső soron a boldogsághoz. Egy boldog, kiegyensúlyozott ember pedig alkotó részévé válhat a társadalmi változásoknak, és jobbá teheti embertársai életét is.
Számomra a gazdagság azt jelenti, hogy megteremtem magamnak azokat a körülményeket (pénzben és időben, azaz a függések oldásával, továbbá a lelki, mentális felkészültséggel), amely képessé tesz arra, hogy másokat hozzásegíthessek ahhoz, hogy ők is elérjék a céljaikat és az álmaikat, ezzel közelebb kerüljenek a boldogsághoz, és pozitív, minőségi életet éljenek. Az egyik leghíresebb sikeroktató, Anthony Robbins tanítása szerint az ember hat alapvető szükséglete közül az egyik legmeghatározóbb a "contribution", azaz - szabadon fordítva - az adakozás, a visszaadás a társadalomnak, az embereknek. Nekem ez az életcélom, a gazdagság számomra azt jelenti, hogy "adakozhatok", utat mutathatok.
forrás: cashflowtarsas.blog.hu