2013. március 22., péntek

A cselekvés ideje


A CSELEKVÉS IDEJE
A valódi önfegyelem azt jelenti, hogy kifejleszted magadban a cselekvés képességét. Nem kell sietned, ha nem szükséges, de túl sok időt sem szabad elvesztegetned. És hogy mikor jön el a cselekvés ideje? Amikor az ötlet még új, az érzelmek erősek, a lelkesedés forró.
Mondjuk, hogy szeretnél saját könyvtárat összeállítani. ha ez a vágy valóban erős benned, meg kell szerezned az első könyvet. Aztán a másodikat. Cselekedj a lehető leggyorsabban, mielőtt az érzés elmúlna és az ötlet elenyészne. Ha nem teszed, tudod, mi fog történni?

- ÁLDOZATUL ESEL A CSÖKKENŐ SZÁNDÉK TÖRVÉNYÉNEK -


Amikor eszünkbe jut egy ötlet, szándékunkban áll cselekedni. Amíg az érzelmek erősek, tenni akarunk valamit. De ha a szándékot nem alakítjuk cselekvéssé viszonylag hamar, akkor a késztetés kezd csökkenni. Egy hónap múlva a szenvedély már teljesen kihűlt. Egy év múlva már nyomát sem találjuk.
Ezért hát cselekedj. Akkor dolgozd ki a tennivalókat, amikor az érzelmeid még forrók és az ötlet elevenen, tisztán és erősen él benned. Ha valaki a jó egészségről beszél, és úgy érzed, hogy ez téged motivál, akkor gyorsan szerezz be egy könyvet az egészséges táplálkozásról. Szerezd meg a könyvet, mielőtt az ötlet elhalványul és a szenvedély kihűl. Kezdd el a folyamatot! Vesd magad a padlóra, és csinálj fekvőtámaszokat. Cselekedned kell, különben a bölcsesség elpocsékolódik. A lelkesedés hamar tovatűnik, hacsak nem vezeted át valamilyen szervezett tevékenységbe. A szervezés és a fegyelem lehetővé teszi, hogy megragadd a lelkesedést és az érzelmeket, és tettekké alakítsd őket.
A lényeg az, hogy a feladatok felállításával gyorsan növeld a motivációdat. Ha így teszel, egy teljesen új életmódba kezdtél bele.
A fegyelem legnagyobb értéke az önbecsülés, az önbizalom növekedése. Manapság sokan beszélnek és tanítanak az önbizalomról és önértékelésről, de nem kötik őket a fegyelemhez, szervezéshez és feladatok kitűzéséhez. De mihelyt saját magunkban a fegyelem legkisebb hiányát is tapasztaljuk, az elkezdi rombolni az énünket. A legnagyobb kísértés az, hogy megpróbáljunk egy kicsit lazítani. Ahelyett, hogy megtennél mindent, amire képes vagy, megengeded magadnak, hogy egy kicsivel kevesebbet tegyél, mint amire képes vagy. És mondanom sem kell, hogy ezzel egy hajszálnyit csökkentetted a saját önbecsülésedet, önértékelésedet.
Még a legkisebb nemtörődömség vagy hanyagság is problémát jelent. Ezek ugyanis fertőzőek.
Ha nem figyelsz oda, betegséggé hatalmasodnak el. És az egyik hanyagság a másikhoz vezet. És ami a legrosszabb, a hanyagság és nemtörődömség rontja az önértékelésünket. 
Ha ez egyszer megtörténik, hogyan nyerheted vissza az önbecsülésedet? Annyit kell csak tenned, hogy cselekedni kezdesz, most rögtön! Kezdd a legkisebb olyan, önfegyelmet igénylő feladattal, ami egybevág a filozófiáddal. Kötelezd el magad: „Önfegyelmet gyakorlok, hogy elérjem a célomat, hogy az előttem álló években a sikereimnek örülhessek”.
A sikeredre
Jim Rohn