2013. január 19., szombat

Kedvenc városom - ahol most éppen nyár van

Amikor a pizzafutár Sydneyben magyarul szólt bele a kaputelefonba, már nem is csodálkoztunk.

A város a nevét Lord Sydney akkori brit minisztertől kapta, azt követően, hogy engedélyével Artur Phillip, az első flotta parancsnoka letelepíttethette itt az első rabokat. Ők választották ki - nem sikerült pont elsőre - a hihetetlenül szerencsés fekvésű helyet, amelyet egyik oldalról a Csendes-óceán, a másik oldalról a lenyűgöző szépségű Blue Mountains határol.



Természetes, hogy Ausztrália legnagyobb városában, amelyet az Economist Intelligence Unit minősítése 2011-ben a világ tíz legélhetőbb városa közül a hatodik helyre tett, magyarok is élnek. De nem csak ez az, ami miatt a turista megérez valamit abból a multikulturális légkörből, amitől élhetővé válik egy ötmillió lakosú város.

Anzac Bridge


Először is oszlassunk el egy gyakori tévhitet: aki Sydneybe látogat, nem az ausztrál fővárosba érkezik, hiszen ezt a címet Canberra birtokolja. Az ausztrál városok közül azonban kétségtelenül Sydney a legnagyobb és legismertebb, gazdasági és sok más értelemben igazi fővárosnak számít. Központja a kereskedelemnek, a művészetnek, az oktatásnak, a kultúrának, a divatnak, a zenei és szórakoztató-iparnak, a sportnak, a turizmusnak, és sorolhatnám... Ennek köszönhető, hogy rendkívül gyorsan fejlődik, és hogy sok a betelepülő külföldi, köztük magyarok is. Sokak szerint a multikulturális feeling összefügg a város alapításának történetével is, hiszen ismert, hogy az első brit gyarmatként az elítélt rabok számára itt hoztak létre büntetőkolóniát, majd ezt követően az 1800-as évektől fokozatosan csökkent az őslakosság és nőtt a szerencsét próbáló, az új élet lehetőségét kereső bevándorlók száma. A 19. század közepén Sydney már a nagyszámú angol, ír és skót betelepedőkkel Ausztrália első számú nagyvárosa volt. The Rocks, a legrégebbi negyed emlékeztet a telepesek partra szállására, most ezen a helyen hangulatos kis utcákat, éttermeket találunk.


Harbour Bridge
Sydney és környéke persze több ezer éve lakott terület volt. Az egyik gyönyörű tengeröbölben lépett partra a legendás James Cook kapitány 1770-ben, hajója ma múzeum. 
A városnézés fontos állomása a világ legnagyobb természetes kikötője, a Sydney Harbour. Leírhatatlan a hatalmas hajók, tankerek és egyéb óceánjáró eszközök kavalkádja és a vízi közlekedés precíz logisztikája. Az öböl fölötti dombokon pedig milliárdosok luxusvillái pompáznak, a sziklás partok privát kikötőiben luxusjachtok sorakoznak.

A Harbour Bridge (kikötői híd), amely a tengeröböl két partját köti össze, és a maga nemében a második legnagyobb ilyen híd a Földön
A város üzleti negyedét (CBD) ne teljesen úgy képzeljük el, mint sok más metropolisét, egyrészt mert Sydneyben itt található a nevezetes Hyde park és a Királyi Botanikus Kert, a Taronga Zoo (városi állatkert kengurukkal, koalákkal, papagájokkal), az ausztrál Tengerészeti Múzeum és a Darling Harbour, ami egy igazi szórakoztatónegyed, nyüzsgő kikötői élettel kombinálva. Persze, azért vannak felhőkarcolók is. Sydney adja az ország teljes GDP-jének mintegy 25 százalékát, és ez jobbára az üzleti negyedbe összpontosul. Több mint 90 bank, Ausztrália vezető vállalatainak több mint a fele és mintegy 500 multinacionális vállalat is itt székel. Sydney nemcsak a magyar turisták szerint drága város, a The Economist rangsorában is az előkelő tizenhatodik helyet foglalja el. Azért nem rossz érzés elsétálni a Pitt Street, a George Street, a King Street fényes kirakatai előtt ezek a Ausztrália legdrágább bevásárlóutcái , vagy benézni a Queen Victoria Building és a Westfield bevásárlóközpont passzázsaiba...

Sydney tengerpartja
Rengeteg park is lélegezteti a várost. Sydney tengerpartján több mint 70 beach (strand) található, a leghíresebb a Bondi Beach, amely a szörfözők kedvenc helye, és ahol szilveszterkor ezrek mulatnak fürdőruhában. Sydneyben (és persze egész Ausztráliában) hozzánk képest mindig ellentétes évszak, ilyenkor éppen nyár van. A sport is fontos része Sydney kultúrájának, emlékezetes helyszíne volt a 2000-es nyári olimpiai játékoknak.

Sydney Beach
Sydney élhető város rangját a híresen jó tömegközlekedése is erősíti. A városi vasút néha metrót játszik, elbújik a föld alá, de utazhatunk a Monorail-lel is, amely Sydney belvárosában a forgalom felett, a levegőben fut. Hibátlanul működik a jól szervezett és kiépített városi vízi közlekedés is.

Az operaház
A város egyik jelképe a sydney-i operaház, amely duzzadó vitorlákra hasonlító, különleges épületével igazi turistalátványosság is, akárcsak a Harbour Bridge (kikötői híd), amely a tengeröböl két partját köti össze, és a maga nemében a második legnagyobb ilyen híd a Földön. Fel lehetett menni az egyik toronyba, de valamivel nagyobb összegért a híd gerincén is átmehettünk, majd vissza. Eltartott egy-két órát a hídmászás, de megérte. Akárcsak körülnézni a belvárosban 309 méterre magasodó Sydney Towerből, amely a város legmagasabb pontja. Ide érdemes az utolsó napok egyikén látogatni, hogy a várostól a felejthetetlen körpanoráma látványával búcsúzzunk...

Sydney Tower
forrás: fmh.hu - feol.hu