2011. november 3., csütörtök

Megállították az öregedést egy laboratóriumban


Ráncosodás, izomsorvadás, szürkehályog: megszüntethető mesterségesen, állítják az Egyesült Államokban.

Megállították az öregedést egy laboratóriumban
Az USA-beli Mayo Klinikán az immunrendszer befolyásolásával sikerült megsemmisíteni az öregedő sejteket genetikailag módosított egerekben.
Az öregedés szempontjából a tudósok három fő tünetre koncentráltak: a szürkehályog kialakulására, az izomszövetek elhalására, a bőr alatti zsírlerakódások veszteségére, ami a ráncosodás egyik fő okozója.
A sejtek kiiktatása után az egereknél drámai mértékben késett a tünetek megjelenése. Sőt az izomműködésük javult a korábbi állapothoz képest.
A kezelés az élettartamra nem volt hatással, de az amerikai kutatók szerint lehet, hogy ennek az az oka, hogy genetikailag szabályozták az egerek életkorát.
A kutatók becslése szerint az öregedő sejtek egy nagyon idős emberben a sejtek 10%-át teszik ki.
Dr. Jan van Deursen a kísérletben részt vett szakértő úgy gondolja, nincs igazán értelme meghosszabbítani az életet, ha az életminőség ugyanolyan rossz maradna.
A kutatók bizakodóak, mégis elővigyázatossággal tekintenek az általuk kifejlesztett terápiára. Ez még csak egy előzetes tanulmány, amely csak azt bizonyítja, hogy az öregedő sejtektől való megszabadulás javíthatja az életminőséget.