2011. november 17., csütörtök

A dohányzásról leszokás napja


- DUPLÁJÁT SZÍVJUK A VILÁGÁTLAGNAK

Rágyújtani az idegesség ellen, füstölni a kávéhoz, újabb cigi ebéd után, számtalan kifogást talál az, aki a cigaretta rabja. Pedig a dohányzás bizonyítottan a tüdő- és a gégerák továbbá egyéb daganatok fő okozója illetve a csontritkulás egyik vezető rizikófaktoraMinden év novemberének harmadik csütörtökjén világszerte arra szólítják fel a dohányzás rabjait, hogy egy nap erejéig függesszék fel káros szenvedélyüket.
 A statisztikai adatok szerint a világon a Föld 15 évesnél idősebb lakóinak egyharmada, vagyis közel 1,3 milliárd ember fújja nap mint nap a füstöt. A felmérések szerint a dohányzás a tüdőrák okozta halálozások 90-95 százalékáért, az összes rákhalálozás 30-35 százalékáért, az idült gyulladásos légúti betegségek 80-85 százalékáért, míg a koszorúér-betegségek 25-30 százalékáért felelős.
Hazánk a dohányzást tekintve a világranglista dobogós helyére került. A személyenkénti cigarettafogyasztás duplája a világátlagnak, vagyis fejenként több mint 3 ezer szál. Ezeket, ha egymás mellé helyezzük, mintegy 250 métert tesz ki, ami annyit jelent, hogy a magyarok közel 2 millió kilométernyi rudat – az egyenlítő hosszának mintegy 48-szorosát – füstölik el évente.
A Népegészségügyi program kiemelt területként kezeli a dohányzás elleni küzdelmet, január 1-től pedig életbe lép a Nemdohányzók védelméről szóló törvény utolsó tétele, melynek lényege, hogy zárt helyen tilos lesz. Ellenőrzését a Népegészségügyi Szakigazgatási Szervek végzik majd és 30 ezer forintjába kerülhet űzött szenvedélye annak, aki tiltott helyen dohányzik és az a működtető is büntetést kap, aki ezt megengedi.
 Székesfehérvár Egészségfejlesztési Terve is nagy hangsúlyt helyez a megelőzésre, a szűrővizsgálatokra – mondja Dr. Keresztúry Lászlóné egészségfejlesztő. Már eddig is voltak lépések, hiszen a város játszótereiről is kitiltották a dohányzást. Székesfehérvárnak törekvése a tiszta egészséges levegőjű környezet biztosítása éppen ezért november 17-én a Füstmentes Világnapon figyelemfelhívó programot tartunk a plázában. Marton János egészségfejlesztő, főszervező helyi Népegészségügyi Szakigazgatási Hatóság munkatársa kiemelte, hogy a programon elsősorban a fiatalokhoz szólnak majd, de a többi generációhoz is szeretnének eljutni a füstmentes kampánnyal.
Illő volna leszokni 35 előtt
A tapasztalatok szerint, aki 35 éves kora előtt leszokik a dohányzásról, annál a szív- és érrendszeri megbetegedés kialakulásának az esélye olyan, mintha soha nem dohányzott volna. 20 perc múlva vérnyomása és pulzusa visszatér a normális szintre, ugyanakkor egy nap elteltével a hirtelen szívhalál kockázata jelentősen csökken, míg 3 hónap után a tüdő teljesítménye 30 százalékkal javul, 9 hónapot követően a krónikus köhögés megszűnik, 1 év múlva negyedével csökken a heveny szívizom elhalás kialakulási lehetősége, és 10 év múlva a tüdőrák kockázata fele akkora, mint dohányzó embertársaink esetén. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) becslései szerint a világon jelenleg évente, több mint 3 millió ember halála vezethető vissza e káros szenvedély ártalmaira.
Költse iskolára!
A Füstmentes Világnap ötlete Massachusetts állam kormányzójának, nevéhez fűződik. Arthur P. Mullaney 1971-ben arra kérte a polgárokat, hogy egy napig ne gyújtsanak rá, és azt a pénzt, amit aznap a cigarettára költenének fordítsák a helyi középiskola támogatására. A kezdeményezés elérte a célját. Az Egészségügyi Világszervezet kezdeményezésére november harmadik csütörtökét nemzetközi szinten is füstmentes nappá nyilvánították.
___________________________________________________
Forrás: szekesfehervar.hu