2011. október 12., szerda

8 tipp, hogyan spórolj az energiáddal


Ha a legtöbben sokszor már reggel is hullafáradtak vagyunk, hogyan indíthatnánk és menedzselhetnék hatékonyan és energikusan egy egész, tevékeny napot? A válasz egyszerű: sehogy. Az alacsony energiaszinttel végzett munka pedig csak tovább rombolja az amúgy sem tökéletes állapotot. A megoldás kézenfekvő: ahhoz, hogy mindent maximális hatékonysággal végezhessünk el, tudnunk kellene, hogyan növelhetjük produktivitásunkat.
A fáradtságért könnyű másokat – főnököt, unokát, gyereket, férjet, feleséget – és helyzeteket – szoros határidő, végeláthatatlan házimunka – hibáztatni, ám ezek általában rajtunk kívülálló dolgok, így nemigen tudjuk megszüntetni őket. Legfeljebb a hozzáállásodon változtathatsz. De azt vajon tudtad-e, hogy a legtöbb energiaelszívásért önmagadat okolhatod? Szinte észre sem vesszük, mégis egész nap módszeresen csökkentjük koncentrációképességünket. Ráadásul csupa olyan dologgal, ami szinte napi rutinná vált az életünkben.
Hogy ne végtelen mókuskerék legyen a frissesség-fáradtság szinted, fogadd meg az alábbi 8 egyszerű tippet. Többnyire csak kis figyelmet igényelnek, de meglátod, hatásuk nem marad el.
1. Általában megy a tévé reggelente? Úgy készülődsz, reggelizel, öltözködsz, hogy közben a háttérből a reggeli műsort hallgatod? Talán sosem jutott eszedbe, de a háttérben futó zajok zavaró tényező lehetnek, és már reggel csökkentik az energiaszinted. Kapcsold ki, és figyelj csak a készülődésre.
2. Autózás közben ne hallgass folyamatosan rádiót. Egyébként is veszélyes lehet: egy amerikai kutatás szerint a rádióhallgatás csökkenti a koncentrációt.
3. Elsőre viccesnek tűnhet, de megéri kipróbálni: tegyél ki egy feliratot a szobában vagy a fürdőben a tükörre: „Nyugodt elme”. Ahányszor ránézel, elolvasod, és tudat alatt nyugtatod az elméd.
4. A nagy családi összejöveteleken osszátok fel a gyerekeket, unokákat. Minden felnőtt mellé kerüljön egy. Így a nekik szükséges figyelmet nem egy embernek kell biztosítania, meglátod, az együttlét pihentetőbb lesz.
5. Igyekezz egyszerre csak egy dolgot csinálni, hogy ne kelljen e tevékenységek között megosztanod a figyelmed. Főzés közben ne telefonálj; ne olvasgasd az e-mailjeid, ha éppen filmet nézel; és ne olvass újságot evés közben.
6. Amikor csak teheted, vedd le a telefonodról a hangot. Állítsd néma vagy rezgő üzemmódra, így kevésbé lesz idegesítő, ha hív valaki.
7. Készíts napi tervet: minden feladat közé tervezz pihenőidőt, így lehetetlen telezsúfolni a napot, és elkerülheted, hogy este hullafáradtan zuhanj ágyba.
8. Egy nap csak egyszer nézz tükörbe. Ne foglakozz folyamatosan azzal, hogyan nézel ki. Elvégre mi történik, ha fáradt az arcod? Fölösleges minden tükörben, autóablakban és kirakatban azzal stresszelned magad, hogy táskás a szemed, vagy a fény kiemeli a ráncaidat.
Meglepő, drasztikus módszer
Twyla Tharpnak (amerikai táncos-koreográfus) van egy érdekes megközelítése: előfordul, hogy egy egész hétig nem nézi a számokat. Nem néz rá az órára, a szerződésekre, a banki kimutatásokra, a fürdőszobai mérlegre, semmire, aminek köze van a számokhoz. Mindezt azért, hogy az agyának a másik részét is használja egy kicsit.
Fontos, hogy legyen egy olyan hely, ahol tudsz gondolkodni. Kevés jobb dolog van, mint kibámulni az ablakon a semmibe. Ilyenkor szabadjára engedheted a gondolataidat. Kiváló alkalom lehet erre a takarítás, ez is hatékony módja az energia növelésének, az elme megnyugtatásának és persze a rendetlenség felszámolásának is.