2013. február 7., csütörtök

Csalán - a csípős csodanövény

Kora tavasszal a legelső vadon termő, zsenge zöldek, illetve gyógynövények egyike a nagy csalán, melyet tavaszköszöntő túráink során érdemes gyűjteni.
A csalánról köztudott, hogy csíp, ezért érdemes gumikesztyűben szedni, hogy elkerüljük az egyébként reuma-ellenes, jótékony csípéseket. Bátrabbak megpróbálhatják kesztyű nélkül is. Ilyenkor nyúljunk óvatosan a csalán töve felé, és ujjainkat a száron felfelé csúsztatva fejtsük ki a szakítóerőt. Ebben az esetben a csalánszőrök nem tudnak megcsípni. A leveleket ugyanezzel a módszerrel távolíthatjuk el a szárról, vagy egy olló segítségével.
Élettani hatásai
A csalán rendkívül gazdag jótékony hatóanyagokban, így megtalálható benne A-, B-, C-, K-, U-, P- vitaminok, vas, szelén, kalcium, klorofill, a csípősséget okozó hangyasav, továbbá különböző flavonoidok és egyéb fitokemikáliák, melyek az alábbi szervrendszerekre vannak jótékony hatással:
- szív és keringési rendszer: vértisztító hatású; oldja az érfalakra rakódott zsírréteget, így a krónikus magas vérnyomást is csökkenti. Gátolja az erekben a vérrögök képződését, tisztítja a szív koszorúereit, és a hajszálereket, erősíti az érfalak izomzatát. Elősegíti a vérképződést, vastartalma miatt vérszegénység esetén is hatásos. Fájó, vénás végtagok esetén a csalánteával történő borogatás enyhülést eredményez.
- kiválasztó rendszer: átmossa az egész húgyúti rendszert, távozásra készteti a vese- és hólyaghomokot, a kisebb köveket. A csalán a köszvény egyik legbiztosabb ellenszere, mind belsőleg, mind külsőleg egyszerre alkalmazva.
- emésztőrendszer: elősegíti a máj természetes méregtelenítő funkcióit, hatására a májba friss vér áramlik. A növény képes a májban és a lépben felhalmozódott toxikus anyagokat kioldani és eltávolítani. Teája gyomor- és bélhurut ellen is hatásos. Gyulladáscsökkentő hatása miatt segítséget nyújthat a vastagbél gyulladásos betegségeinél, illetve székrekedés esetén.
- női- és férfi ivarszervek: nőknél javítja a kismedence vérellátását, a méh izomzatának anyagcseréjét, vérkeringését, sőt, kisebb ciszták feloldását is elvégzi. Férfiak esetében javítja a barlangos test vérellátását, ezáltal emeli a libidót és a merevedési képességet. Mindkét nem esetében a csalán emeli az ivarsejtek termékenyítő képességét, és nem utolsósorban növeli a nemi vágyat.
Receptek csalánból
Csalántea (levélből)
Maréknyi zsenge vagy két evőkanál szárított csalánlevelet leforrázunk (nem főzzük), lefedjük, 2 percig állni hagyjuk, leszűrjük és elkortyolgatjuk. 2-3 csészével fogyaszthatunk belőle naponta, de kúraszerűen akár 1-1, 5 liter tea fogyasztása javallott, több részletben fogyasztva. A teát nem csak belsőleg, hanem külsőleg is használhatjuk: borogatásra, ülőfürdőhöz.
Csalános zöld turmix
Hozzávalók: 1 maréknyi zsenge csalánlevél, 1 evőkanál citromlé, 4 db édes, sárga alma (pl. golden).
Az almát felkockázzuk vagy lereszeljük, turmixgépbe tesszük, és felöntjük annyi vízzel, hogy simára turmixolhassuk. Ezután dobjuk utána a csalánt, mellyel ismét simává turmixoljuk. Kevés citromlevet ízlés szerint tehetünk hozzá. A többi zöld turmixszal ellentétben kissé szürkés színe lesz, de nagyon ízletes és vitamindús kora tavaszi frissítő.
Csalánfasírt
Hozzávalók: 20 dkg zsenge csalánlevél, 10 dkg vöröshagyma, apróra vágva, pár gerezd zúzott fokhagyma, fűszerek: pirospaprika, őrölt köménymag, majoránna és szegfűbors, só ízlés szerint, 2 evőkanál olaj, 20 dkg finom (apró szemű), zabpehely, 1 evőkanál őrölt lenmag.
A csalánt nagyon apróra vágjuk, vagy présgépen/húsdarálón ledaráljuk. A hagymákat kevés vízen megpároljuk. A fűszereket az olajban feloldjuk, és hozzáadjuk a hagymás alaphoz. A zabpelyhet, a darált csalánt és a lenmagot is hozzáadjuk a keverékhez, és alaposan összedolgozzuk. Ha túl morzsalékos lenne, kevés vizet adhatunk még hozzá. Vizes kézzel kerek kis pogácsákat formázunk belőle, és sütőpapírral bélelt tepsibe helyezve, 160°C-os sütőben fél óra alatt megsütjük. Az első húsz perc után fordítsuk meg a fasírtokat, hogy mindkét oldala megpiruljon.
forrás: hazipatika.com