2011. november 25., péntek

5 fontos infó a banánról

Finom és egészséges is. Csak tévhit, hogy hizlal.
.
Az egyik legrégibb kultúrnövény, mely a szubtrópusi éghajlatot kedveli. A finom sárga gyümölcsöt Nagy Sándor fedezte fel indiai utazásai során - ezt támasztja alá az első erről szóló írásos emlék i.e. 327-ből. Legfőbb exportőrei ma már Brazília, Ecuador, Honduras, Costa Rica, Panama és Columbia. A banán palánták átlagosan 5-6 méter magasak, de nem ritka, hogy 15 méter magasra is megnőnek. Világszerte több, mint 1600 banánféle ismert - ezek többnyire szín és cukortartalom alapján különböznek.
.
Egy átlagos méretű banán 140 kalóriát tartalmaz, rostban gazdag (4g) és 78 mg magnéziummal is szolgál. Segít a szervezet sav-bázis egyensúlyának fenntartásához, mert lúgtöbblettel rendelkezik. A banánban található magnézium és kálium jó hatással van a vérnyomásra, a benne található B6-vitaminnak jó a fáradtságra és a hajhullásra is. Segíti a mély és zavartalan alvást, előbbit a triptofán, utóbbit a tirozin nevű anominosavnak köszönhetően. Káliumtartalma a szív védelmét szolgálja, míg stressz űző hatása is ismert. A-, C-, és E-vitamin tartalma a bőrsejtek fiatalon tartásában jeleskedik.
.
Nagy előnye, hogy a megvétel után azonnal fogyasztható, hiszen nem szükséges megmosni. Nemcsak önmagában gyümölcsként fogyaszthatjuk, de számos édességben is visszaköszön. Ha nem számoljuk a kalóriákat, akkor gyümölcsturmixot is készíthetünk belőle, melybe tejszínhabot, mézet, cukrot is tehetünk. A legjobb azonban, ha gyümölcssaláta tartozékaként használjuk, más gyümölcsökkel együtt nagyon finom. Az egyetlen hátránya, hogy gyorsan bebarnul, ezért nem árt minél előbb elfogyasztani.
.
.
A szénhidráttartalma magas ugyan, de egy átlagos banán körülbelül 140 kalóriát és mindössze 0,6 gramm zsírt tartalmaz! Nagy előnye, hogy gyorsan eltelít, így sokáig nem leszel éhes. Sportolás előtt ajánlott fogyasztani belőle, mert energiát ad, de nem fekszi meg a gyomrot.
.
Többnyire bedobjuk a hűtőbe, hogy sokáig elálljon, pedig a hideg elveszi az aromáját és gyorsabban barnul meg. A banán ideális tárolási hőmérséklete 13 ºC, így akár 5-10 napig is eltartható. Sokszor még éretlenül megvesszük, mert úgy gondoljuk, hogy szobahőmérsékleten majd megérik. A konyhában azonban nincs akkora páratartalom, ami a banán éréséhez és aromájához szükséges. Ha érettebb banánt szeretnénk, vegyünk egy nejlonzacskót, és tegyünk a banán mellé egy almát is.
.